Alla nyheter om Chark-SM 2022

KCF är stolta arrangörer av Chark-SM 2022 som går av stapeln 26-27 oktober och nu är det hög tid att anmäla sig. 

Det gör du här: www.charksm.se/chark-sm-dagen/anmalan

Som medlem i KCF får du ett fördelaktigt pris, både till tävlingen och som gäst. Läs mer om hur du gör för att bli medlem här: www.kcf.se/bli-medlem

Vill du tävla i Chark-SM 2022? Anmälan att registrera produkter öppnar den 4 maj. Läs mer om vilka klasser du kan tävla i och hur du anmäler dig här: www.charksm.se/chark-sm-ar-svensk-charkindustris-stora-kvalitetstavling

Läs mer på www.charksm.se


Den 26–27 oktober är det åter dags för charkuteribranschen största mötesplats, Chark-SM. Eventet som normalt äger rum vartannat år, har på grund av pandemin skjutits fram två gånger. Men i höst är det alltså på nytt dags att utse de bästa svensktillverkade produkter som går att finna ute i landets charkdiskar.

Chark-SM-dagen den 27 oktober är också en av hela livsmedelsbranschens största händelser och ett perfekt tillfälle att få träffa och diskutera aktuella frågor med kollegor i branschen. Över 750 produkter beräknas i år tävla i 18 olika produktklasser, och fokus ligger helt och hållet på kvalitet. Produkternas kvalitet bedöms enligt tydliga kriterier och av en kunnig domarpanel.

Tveka inte att vara med och tävla i Chark-SM med dina produkter, anmälan öppnar den 4 maj.

Vilka klasser som går att tävla i hittar ni på www.charksm.se


Chark-SM tillbaka i branschens regi

Efter att ha arrangerats ensamt av RISE 2016 och 2018 står det nu klart att Chark-SM är tillbaka i charkbranschens regi i. KCF kommer tillsammans med tidskriften Kött & Chark att driva evenemanget framöver och först ut är Göteborg som står som värd den 22 oktober 2020.

– Det är väldigt glädjande att vi nu kan presentera en ny lösning för Chark-SM. Det är en oerhört viktig mötesplats för kött- och charkbranschen med hög kvalitet och framåtsyftande diskussion och produktutveckling i fokus. Vi kommer att fortsätta att utveckla Chark-SM till mötesplatsen nummer 1 för kött och chark i Sverige, säger Magnus Därth, vd på Kött och Charkföretagen.

Chark-SM har arrangerats sedan 2001 för att främja kvalitetsutveckling inom branschen. Evenemanget är branschens viktigaste forum för möten mellan personer som professionellt jobbar med kött och chark. Chark-SM har vuxit mycket under åren och har idag över 500 deltagare, vilket gör det till livsmedelsbranschens största mötesplats.

– Tidskriften Kött & Chark medverkar till att beskriva och stärka kött- och charkbranschen i Sverige. Detta kommer vi kunna göra i än högre grad genom Chark-SM:s nya former. Vi ser positivt på att branschens stora evenemang nu kan utvecklas ännu mer, säger Patrik Swenzén, Chark-SM-ansvarig på tidskriften Kött & Chark.

KCF och Kött & Chark kommer tillsammans att utveckla Chark-SM för att göra dagen tillgänglig för fler aktörer och även involvera handeln i större utsträckning. Arrangemanget är viktigt för att stärka stoltheten inom branschen, inte minst hos de vinnande företagen, och en avgörande plattform för att visa upp vad kött- och charksektorn står för.

Fokus ligger på produkttävling där svensktillverkade charkprodukter kvalitetsbedöms och kan få guld, silver och brons-omdömen, samt att i varje klass utses även en Svensk Mästare. Förutom tävlingen ingår i Chark-SM en konferens, en branschmässa och bankett under kvällen.

– Som oberoende forskningsinstitut med expertis inom sensorik och kvalitet ska vi ta ansvar för att tävlingsdelen inom Chark-SM även fortsättningsvis håller hög nivå. Vi kommer även att samverka kring innehållet i konferensen. Däremot ser vi att arrangemanget som helhet ska drivas av branschen och därför är vi glada att de nu tar över, säger Carina Gatzinsky, som tidigare projektlett Chark-SM inom RISE.

Nästa Chark-SM kommer att arrangeras i Göteborg den 22 oktober 2020.