KCF om Livsmedelsverkets nya kostråd

Livsmedelsverket har uppdaterat sina kostråd och ändrar nu inriktningen i hur rekommendationerna kommuniceras. Istället för att peka ut enskilda livsmedel som “bra” eller “dåliga”, lyfts nu främst vikten av att äta mer grönsaker, frukt och fullkorn – och mindre godis, läsk och snacks.

Vi på Kött- och Charkuteriföretagen ser positivt på det nya tillvägagångssättet. Särskilt välkomnar vi att Livsmedelsverket lyfter fram kött som ett näringstätt livsmedel rikt på bland annat järn, zink och vitamin B12 – näringsämnen som är viktiga för flera målgrupper. Det är även glädjande att myndigheten framhåller svenskt som ett hållbart val, och att charkuteriprodukter spelar en viktig roll i att ta tillvara hela djuret.

Däremot finns det fortsatt oro över rekommendationen att begränsa intaget av tillagat rött kött till 350 gram per vecka. Det kan riskera att leda till järnbrist, särskilt hos barn, unga kvinnor och äldre – grupper som ofta redan har svårt att få i sig tillräckligt med järn. Här vill vi se att Livsmedelsverket arbetar mer med målgruppsanpassade råd, särskilt för verksamheter som skolor och äldreboenden där kostråden ofta följs strikt.

Läs mer hos Livsmedelsverket: