Fler väljer en riktigt ”god” jul
Slutet på året är en intensiv tid, särskilt för vår bransch. Julens produkter ska produceras och levereras till butiker, restauranger och offentliga måltider. Samtidigt ser vi en ökad uppskattning för våra produkter. 70 % av konsumenterna i Livsmedelsföretagens årliga julundersökning vill att kött och chark ska dominera julbordet. Julskinkan är fortsatt ohotad etta som den viktigaste rätten, och andra kötträtter har blivit ännu mer populära jämfört med förra året.
Årets slut innebär också att vi blickar tillbaka och planerar framåt. Under året har KCF tagit viktiga steg. Kansliet har förstärkts med två nya medarbetare: kommunikationsansvariga Anna Hertzman och hållbarhetsansvariga Ulrika Norvell – varmt välkomna! Vi har även etablerat två nya utskott: Hållbarhetsutskottet och Utskottet för primärproduktion. Att i KCF:s arbete också inkludera ett perspektiv utifrån primärproduktionens förutsättningar är helt nödvändigt för att vi ska kunna bidra till att säkra råvara till alla förädlande verksamheter. Vissa frågor som vi jobbat mycket med under året, Afrikansk svinpest och Avskogningsförordningen, har mycket tydliga kopplingar bakåt i kedjan och att jobba tillsammans med övriga aktörer är helt nödvändigt för att vår bransch ska få genomslag och lyckas påverka.
Vi blickar också framåt mot stora utmaningar som påverkar hela vår bransch. Miljöregleringar som Avskogningsförordningen, livsmedelsregler som rökaromer, djurskyddsregler som nya djurtransportförslag och smittskyddsutmaningar som afrikansk svinpest är alla exempel på områden där vi aktivt arbetar för bästa möjliga utfall. Dessa frågor kräver att KCF fortsätter att utvecklas enligt styrelsens plan – med skarpare kommunikation, starkare påverkansarbete i Sverige och EU, och ett kansli som står rustat att hantera utmaningarna. Vi har redan påbörjat detta arbete och kommer under nästa år också att fråga er medlemmar vad ni behöver stöd med.
Under inledningen av nästa år kommer vi att lägga stort fokus på att uppdatera vår hemsida och göra den till ett nav för våra medlemmar, med aktuell information, webbinarier och användbara verktyg som underlättar er vardag.
Vi står inför en sällsynt osäker spelplan. En ny EU-kommission presenterar sin vision i januari 2025, EU-parlamentet har en ny politisk situation, och USA:s politiska landskap förändras med Donald Trump som ny president. Läget i världen präglas också av krig och osäkerhet. Men i osäkra tider uppvärderas alltid det traditionella. Trots utmaningarna står era produkter starka hos konsumenterna.
Och till sist. På årets sista regeringssammanträde, den 19 december, gavs Livsmedelsverket ett extra uppdrag om att göra en fördjupad konsekvensanalys om hur de föreslagna kostråden om rött kött och charkprodukter påverkar bland annat folkhälsan och livsmedelsberedskapen. Denna utredning ska vara klar innan Livsmedelsverket uppdaterar de svenska kostråden nästa år.
Fylld av framtidstro vill jag, å KCF:s vägnar, önska er alla en riktigt god jul och ett gott nytt år!
Magnus Därth
VD, Kött & Charkuteriföretagen