Signal och Andersson – Svensk mästare i Julskinka andra året i rad!

Julskinkan har en alldeles speciell plats på det svenska julbordet – och för 12:e året i rad är den svenskarnas favorit enligt Livsmedelsföretagens julbordsundersökning. I år, liksom förra året, är det Signal & Andersson som kan stoltsera med titeln Svensk mästare i Julskinka på Chark-SM.

Vi satte oss ner med mästarna för att prata om hemligheterna bakom deras framgång, vikten av julen för företaget och hur de planerar att sprida budskapet om Sveriges bästa julskinka.

Grattis till vinsten i Chark-SM! Hur känns det att veta att ni sitter på julbordets viktigaste VIP, julskinkan?
Tackar för det. Det känns givetvis jättebra.

Vad betyder det för er att vinna Chark-SM i kategorin Julskinka för andra året i rad, särskilt i en så traditionsbunden kategori?
För oss är det ett bevis på att vi vet vad vi gör, att vi värnar om vår process och våra smaker. Men framför allt visar det på en jämnhet i kvaliteten, eftersom vi nu har vunnit två gånger i rad med exakt samma produkt.

Vad är hemligheten bakom er prisbelönta julskinka? Är det något särskilt i tillverkningsprocessen som gör den unik?
Vi använder samma process och saltlakeblandning som vi gjort i mängder av år. Dessutom använder vi råvara från vår gårdsmärkta leverantör, familjen Hilmérs lantbruk i Mellerud, vilket säkert också bidrar.

Hur mycket kärlek och hantverk lägger ni ner i en julskinka, och går det ens att räkna?
Vår ansvarige i vår saltkällare, Lennart, har jobbat här i många år och tar julskinkaproduktionen på största allvar. Han ser till att sältan och texturen blir helt rätt. Men innan skinkan når Lennart har den hanterats av vårt eget slakteri, AJ Dahlbergs, där våra duktiga yrkesfolk gör ett fantastiskt jobb. Och vi får inte glömma lantbrukaren som ser till att grisen föds upp under de bästa av förhållanden.

Julskinkan är traditionens stjärna, men vad tycker ni – ska den ätas varm, kall eller kanske direkt ur ugnen?
Det finns knappast något godare än de första skivorna av en nygriljerad julskinka!

Om ni fick ge ett hemligt tips för att lyfta julskinkan ännu mer – vad skulle det vara?
Kanske inte så hemligt, men min favorit är en klick Västervikssenap.

Hur planerar ni att sprida budskapet om att er julskinka är Sveriges bästa?
Vi har mästartiteln på varje skinka och använder det också i vår marknadsföring. Våra kunder är redan med på tåget – flera bokade upp sig på mästarskinkan i förväg.

Vilka förväntningar har ni på årets julförsäljning, nu när ni har en mästartitel som sticker ut på förpackningen?
De största volymerna säljs in redan i början av året, men vissa kunder hade räknat med att vi skulle vinna igen och bokade upp sig i förväg. Vi förväntar oss samma snabba försäljning som förra gången.

Julskinkan är julbordets stjärna, men om ni fick beskriva er skinka som en karaktär – är den charmören, stabila tryggheten eller den som alltid överraskar?
Stabila tryggheten!

Vad tycker ni om att julskinkan är svenskarnas favorit på julbordet för 12:e året i rad enligt Livsmedelsföretagens undersökning?
Hade inte väntat mig något annat!

Förutom julskinkan, vilken av era andra produkter skulle ni rekommendera till den hungriga julbordsälskaren?
Revben, prinskorv, pressylta och rullsylta. Då gör man dessutom miljön en tjänst genom att öka råvarans utvinningsgrad.

Vad inspirerar er att fortsätta skapa charkuterier som får smaklökarna att jubla och julbordet att glimma?
Det gäller att tycka att det man gör är roligt och brinna för det man gör – och det gör både jag och majoriteten av mina medarbetare.

Julen är en viktig tid för många företag, men hur stor del av ert hjärta (och produktion) klappar för julens produkter?
Julen är en stor del av ett charkuteris årsproduktion och viktig för balansen av anatomin från slakteriet. Utan julen hade vi fått ohanterbara överskott, så det är väldigt viktigt att julhandeln fungerar.

Hur lång tid innan jul börjar ni vässa knivarna och förbereda er för årets stora skink-rusch?
Vi börjar planera redan i januari.

Hur ser vardagen ut i produktionen under julstöket – är det julmusik och tomteluvor, eller hårt fokus och precision?
Hårt fokus och precision. Vi har en jullunch som vi äter i skift för att inte produktionen ska stanna, men den riktiga festen har vi först när det lugnat ner sig i januari eller februari.

Om ni fick önska något av julens matälskare, vad skulle det vara?
Att de dubblade antalet konsumerade skinkskivor!

Signal & Andersson visar med all tydlighet varför de är mästare – och varför julskinkan förblir en självklar stjärna på våra julbord.

Tack Frederick Larsson, VD Signal & Andersson för julinspirerande samtal och stort lycka till med julens produktion,