Öppet brev till finansministern från 800 medlemsföretag

I en helsidesannons med ett öppet brev till finansminister Elisabeth Svantesson reagerar nu Livsmedelsföretagen på den senaste tidens uttalanden om att dagligvarukedjorna ska ”prispressa leverantörerna” för att få de höga matkostnaderna att försvinna.

Bransch- och arbetsgivarorganisationen för svenska producenter av mat och dryck konstaterar att finansministerns uttalanden har skapat stor oro och frustration hos Livsmedelsföretagens medlemmar. Man slår också fast att debatten i värsta fall kan bidra till att utarma den svenska livsmedelsproduktionen och försörjningsförmågan, och det är motsatsen till att ta ansvar.

Magnus Därth, vd för Kött och Charkföretagen, KCF, konstaterar att många av hans medlemsföretag redan är under ett stort tryck och har små marginaler.

– Det är viktigt att debatten baseras på fakta och situationen idag är att våra medlemmars kostnader fortfarande ligger på en väldigt hög nivå. Det gäller allt från kostnaden för råvaror och el till förpackningar och drivmedel. Samtidigt tycker finansministern att priserna ska pressas ner. Det är ett väldigt märkligt sätt att främja den svenska livsmedelsproduktionen på, säger Magnus Därth.

Livsmedelsföretagen konstaterar att för att både ta sig ur den här krisen och för att stärka och rusta den svenska livsmedelssektorn för framtiden behöver alla parter arbeta tillsammans.