Snart dags för riktiga Brexit – det här bör du förbereda dig på

Den 31 januari 2020 lämnade Storbritannien formellt EU, men efter det startade en övergångsperiod som varar fram till årsskiftet. Under den perioden har ingenting förändrats för företag inom EU eller i Storbritannien där EU:s lagar har fortsatt att gälla. Skatter och tullar har hittills inte heller påverkats.

Nu närmar vi oss den 1 januari 2021, det datum då KCF:s medlemmar kommer att påverkas på en rad olika sätt. För det kommer att bli förändringar, oavsett vad EU och Storbritannien slutligen kommer att enas om.

Brexit kommer att påverka all handel med Storbritannien, för både den som köper och säljer varor. Skatter och tullar kommer att tillkomma. Brexit kommer även att påverka alla transporter och tjänster. Detta innebär att du exempelvis måste lämna in tulldeklarationer när du importerar/exporterar varor eller när du transporterar varor genom Storbritannien. Det kan behövas säkerhetsredovisningar eller en speciell licens för att importera eller exportera vissa varor.

Observera att dessa förändringar kan bli ännu mer omfattande om det inte finns något avtal mellan EU och Storbritannien i slutet av övergångsperioden. Ju mer förberedd du är, desto mindre kommer förändringarna att störa din verksamhet.

För den som vill läsa mer om vad som är viktigt att tänka på, klicka på den här länken: https://ec.europa.eu/taxation_customs/uk_withdrawal_en