Chark-SM tillbaka i branschens regi

Efter att ha arrangerats ensamt av RISE 2016 och 2018 står det nu klart att Chark-SM är tillbaka i charkbranschens regi i. KCF kommer tillsammans med tidskriften Kött & Chark att driva evenemanget framöver och först ut är Göteborg som står som värd den 22 oktober 2020.

– Det är väldigt glädjande att vi nu kan presentera en ny lösning för Chark-SM. Det är en oerhört viktig mötesplats för kött- och charkbranschen med hög kvalitet och framåtsyftande diskussion och produktutveckling i fokus. Vi kommer att fortsätta att utveckla Chark-SM till mötesplatsen nummer 1 för kött och chark i Sverige, säger Magnus Därth, vd på Kött och Charkföretagen.

Chark-SM har arrangerats sedan 2001 för att främja kvalitetsutveckling inom branschen. Evenemanget är branschens viktigaste forum för möten mellan personer som professionellt jobbar med kött och chark. Chark-SM har vuxit mycket under åren och har idag över 500 deltagare, vilket gör det till livsmedelsbranschens största mötesplats.

– Tidskriften Kött & Chark medverkar till att beskriva och stärka kött- och charkbranschen i Sverige. Detta kommer vi kunna göra i än högre grad genom Chark-SM:s nya former. Vi ser positivt på att branschens stora evenemang nu kan utvecklas ännu mer, säger Patrik Swenzén, Chark-SM-ansvarig på tidskriften Kött & Chark.

KCF och Kött & Chark kommer tillsammans att utveckla Chark-SM för att göra dagen tillgänglig för fler aktörer och även involvera handeln i större utsträckning. Arrangemanget är viktigt för att stärka stoltheten inom branschen, inte minst hos de vinnande företagen, och en avgörande plattform för att visa upp vad kött- och charksektorn står för.

Fokus ligger på produkttävling där svensktillverkade charkprodukter kvalitetsbedöms och kan få guld, silver och brons-omdömen, samt att i varje klass utses även en Svensk Mästare. Förutom tävlingen ingår i Chark-SM en konferens, en branschmässa och bankett under kvällen.

– Som oberoende forskningsinstitut med expertis inom sensorik och kvalitet ska vi ta ansvar för att tävlingsdelen inom Chark-SM även fortsättningsvis håller hög nivå. Vi kommer även att samverka kring innehållet i konferensen. Däremot ser vi att arrangemanget som helhet ska drivas av branschen och därför är vi glada att de nu tar över, säger Carina Gatzinsky, som tidigare projektlett Chark-SM inom RISE.

Nästa Chark-SM kommer att arrangeras i Göteborg den 22 oktober 2020.