”Stor möjlighet för branschen att ta socialt ansvar”

Vid årets upplaga av Kött och Charkföretagens årskonferens samlades många av branschens viktigaste aktörer. Men hur arbetar företagen egentligen med kompetensförsörjning och vilka utmaningar ser de framöver? Bo Lodin och Ola Janheim från Specialchark menar att resursfrågan är en utmaning och att det behövs en enad kraft för att öka kompetensen inom branschen.

Hur ser ni på möjligheten att hitta rätt kompetens idag?

– Om vi talar om kompetent personal så är det dålig återväxt i dagsläget. Inte minst på grund av att många företag försvunnit, erfaren personal gått i pension och återväxten till branschen varit för låg. För oss innebär det att vi idag har en ganska hög medelålder på våra medarbetare och har svårt att hitta nya medarbetare, säger Bo Lodin.

Hur arbetar ni med kompetensförsörjning?

– Det är med ljus och lykta som vi letar efter morgondagens knegare. Jag tror att vi hittar en stor del av morgondagens charkare, slaktare och så vidare bland nya svenskar – det vill säga invandrade och nyanlända, säger Bo Lodin.

– Det finns också goda möjligheter att lära upp ny personal internt, men det är samtidigt en fråga om tid och resurser som tenderar att komma emellan, säger Ola Janheim.

Varför är det så svårt att locka nya medarbetare?

– Bland annat är det en statusfråga, i vår bransch handlar det om obekväma arbetstider och låga löner. Vi hade tidigare ett lärlingsprogram i egen regi, en slags charkskola, men deltagarna hoppade av en efter en, säger Bo Lodin.

Vad behöver göras framöver?

– Jag tror att vår bransch har goda möjligheter att ta ett större socialt ansvar för arbetsmarknaden generellt. Vi kan erbjuda lärlingsprogram för nyanlända vilket ger oss förutsättningar för att forma kött- och charkbranschens framtida arbetskraft. Det ger samtidigt tillbaka till samhället – en tydlig win-win-situation. Men återigen, det handlar om tid och resurser för att kunna åstadkomma något bra, säger Ola Janheim.

– Det är viktigt att vi hittar en enad kraft för att tillsammans höja statusen för hela branschen, vare sig det gäller charkuteri eller styckning, avslutar Bo Lodin.

Läs mer om Årsstämman här