24 kilo mästarchark på Matdagen

Torsdagen den 24 april samlades drygt 300 deltagare från hela livsmedelsbranschen på Moderna Museet i Stockholm för Livsmedelsföretagens årliga Matdag. Årets tema var ”Sveriges godaste strategi – men hur tar vi den från ord till bord?” och programmet bjöd på en eftermiddag fylld av insikter, inspiration och samtal om framtiden för svensk livsmedelsproduktion.

Kött- och Charkuteriföretagen fick det stora förtroendet att stå för charkuterierna till fördrinken – ett mycket uppskattat inslag under kvällen. Totalt serverades 24 kilo mästarchark, levererad av tre medaljvinnande företag från Chark-SM 2024 – Sveriges största kvalitetstävling för charkuterier:

  • Vindelns Rökeri – Vindelnrökt skinka och fläskkarré

  • Scan Sverige – Coppa

  • Sörmlands Chark – Fuet och Salami Karl-Johan

Under dagen introducerades även ett nytt och kreativt inslag – den så kallade ”Diplomat-lådan”. Talare fick välja ut svenska livsmedel som symboliskt skulle skickas till världens ambassader för att marknadsföra svensk mat internationellt. Att svenska köttbullar fick ta plats i lådan var förstås särskilt roligt för oss som verkar inom charkbranschen.

Ett annat minnesvärt ögonblick var när Carl Jan Granqvist reflekterade över matens kulturella betydelse och uttryckte det så här:”Kost är naturvetenskap – gastronomi är humaniora. Tar man bort poesin i mat så blir det kost.”

Vi vågar påstå att charken som serverades till fördrinken uppfyllde gastronomins alla kriterier – där tradition, kvalitet och hantverk samspelar med smak och känsla.

Vi riktar ett stort tack till våra skickliga leverantörer:
Scan Sverige – Emma Nordström och Eva Tiedman
Mathantverkarna – Fredrik Jonsson och Robin Karlsson
Sörmlands Chark – Mats Selin och Daniel Bentancor

Tack också till Madeleine Dähn på Kulturrestauranger, som ansvarade för det praktiska på plats – med stor professionalism och engagemang.

Slutligen vill vi tacka Livsmedelsföretagen för en välorganiserad och inspirerande Matdag. Det var en ära att få bidra med ett smakrikt inslag i programmet.