Ny EU-vision sätter animaliesektorn i fokus

Den 19 februari 2025 presenterade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen riktlinjerna i sin nya “Vision för jordbruk och livsmedel”. Denna vision kommer att forma EU:s politik fram till 2040 och innebär ett erkännande av lantbrukets och livsmedelsproduktionens centrala roll i Europa. För första gången på flera år lyfts köttproduktionen fram som en avgörande del av EU:s jordbruk och konkurrenskraft.
Fyra fokusområden i visionen:
- En attraktiv sektor – Att göra animaliesektorn till en attraktiv framtidsbransch genom att lyfta lantbrukarens roll och underlätta generationsskiften.
- En konkurrenskraftig och motståndskraftig sektor – Satsningar på forskning, innovation och ursprungsmärkning för att stärka konkurrenskraften. Enklare regelverk och lika villkor för importerade produkter står högt på agendan.
- En framtidssäkrad sektor – Fokus på hållbarhetskrav som gynnar långsiktig tillväxt utan att öka kostnaderna för producenter.
- Rättvisa levnads- och arbetsförhållanden på landsbygden – Förbättrade arbetsvillkor och stöd som gynnar aktiva livsmedelsproducenter.
Vad betyder detta för köttbranschen?
Den nya visionen innebär ett skifte från tidigare politik som ofta ökat kostnader och försämrat konkurrenskraften. Nu erkänns köttproduktionens betydelse för EU:s ekonomi och sammanhållning.
“Den framtida jordbrukspolitiken kommer också att vara enklare och mer fokusera på direkta stöd till lantbrukare som aktivt producerar mat. Incitament snarare än villkor kommer gynnas. Visionen markerar en tydlig kontrast mot de senaste årens EU-politik som snarast ökat kostnaderna, gjort det svårare och försämrat konkurrenskraften i den europeiska livsmedelsproduktionen. Det är också tydligt att köttproduktionen, även om den fortsatt kommer möta krav på ökad hållbarhet, får ett erkännande som vi inte haft på flera år. Kött och köttproduktion är viktigt och EU tar nu på sig uppgiften att på ett vassare och bättre sätt stärka vår bransch.”
– Magnus Därth, vd på Kött & Charkuteriföretagen
Särskilt fokus läggs på att:
- Säkerställa att EU:s regler också gäller vid import.
- Förenkla regelverk som påverkar animalieproduktionen.
- Stärka forskning och innovation inom kött- och charksektorn.
- Främja direkta stöd till lantbrukare som aktivt producerar mat, med incitament snarare än hårda villkor.
KCF:s roll framåt
KCF kommer noggrant följa hur EU:s vision omsätts i praktiken. Vi lovar att driva på både nationellt och inom EU för konkreta förslag som stärker vår bransch och säkerställer att EU:s ambitioner blir verklighet.