Regeringen inte nöjd med föreslagna kostråd

Den 19 december 2024 beslutade regeringen att ge Livsmedelsverket i uppdrag att genomföra en fördjupad konsekvensanalys innan uppdateringen av de svenska kostråden kan genomföras. Syftet är att säkerställa att de nya kostråden tar hänsyn till flera viktiga perspektiv, såsom folkhälsa, livsmedelsproduktion, klimat, biologisk mångfald och livsmedelsberedskap.

Uppdraget inkluderar en djupgående analys av hur de föreslagna rekommendationerna om rött kött och charkprodukter kan påverka Sverige. Livsmedelsverket ska bland annat:

  • Analysera effekterna av att sänka den rekommenderade mängden rött kött från 500 gram till 350 gram i veckan.
  • Bedöma hälsoeffekterna av olika konsumtionsnivåer.
  • Utvärdera skillnader i klimatpåverkan mellan svenskt och importerat kött.

Livsmedelsverket ska redovisa sitt uppdrag senast den 30 april 2025, och inga förändringar i de svenska kostråden kommer att ske innan dess.

Vi på Kött & Charkuteriföretagen välkomnar detta initiativ. Kostråden är komplexa och har långtgående konsekvenser för hela samhället. Det är avgörande att analysen inkluderar perspektiv från hela livsmedelskedjan för att balansera hållbarhet, näringsrik mat och en stark svensk produktion.



Foto: Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD). Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT