Bli en av oss
Ayub Mousa,
Styckare på KLS
Kunde du flytande svenska när du började på KLS?
– Nej, det kunde jag inte. När jag kom till Sverige gick jag på SFI en dag i veckan men jag har lärt mig svenska språket mest genom jobbet.
Vad är det bästa med ditt jobb?
– Att jag utvecklas och lär mig nya saker hela tiden. Har man viljan finns det stora möjligheter att klättra inom företaget. Min dröm är att bli chef i framtiden!
Hur kom du in i branschen?
– Jag har alltid haft ett stort intresse för mat och var nyfiken på branschen så jag sökte jobb som lärling på KLS i Ugglarp och gick en utbildning på fem månader.
Hanna Kalinichenko,
Livsmedelsarbetare på KLS
Vad har jobbet betytt för dig?
– När jag kom till Sverige från Ukraina var jag trött, stressad och kunde inte svenska. Jobbet blev en väg in i samhället för mig och en plats där jag får öva på språket varje dag.
Hur var det i början?
– Det var svårt att inte förstå och jag var rädd för att säga fel, men det gick bra. Jag lär mig längs vägen och mycket går att visa med kroppsspråket även om vi inte talar samma språk.
Vad är ditt råd till andra som söker jobb?
– Du behöver inte vara rädd, du kan också våga! Människorna här jättesnälla och kommer att hjälpa dig.
Chonlada Thongphot Zander,
Tvätteriarbetare på Gudruns
Hur fick du jobb på Gudruns?
– Jag fick tips av en vän om att de behövde någon som kunde sköta om och tvätta allas arbetskläder. Så då kontaktade jag Gudruns och skickade in en ansökan. Nu har jag jobbat här sedan 2016.
Har du fått utbildning på plats?
– Ja, jag har tagit truckkörkort. Det var en utbildning på två dagar med både teori och körning. Det fungerade jättebra och var kul!
Viktigaste egenskapen att ha för att jobba inom kött- och charkbranschen?
– Att man är noggrann och engagerad. Är det något man inte kan eller förstår är det viktigt att man vågar fråga så löser det sig alltid!
Peter Beniyamin,
Produktionsledare på Hilton foods
Vad är din roll på Hilton foods?
– Jag jobbar som produktionsledare för Team sliced och har ansvar för 80 personer året runt. Vi skivar allt kött – kotlett, ytterfilé, oxfilé, flankstek, och så gör vi färs och hamburgare.
Vad är det bästa med branschen?
– Det bästa är att man kan växa och utvecklas som person om man vill. Man jobbar alltid i grupp och med väldigt olika typer av människor vilket jag tycker är väldigt kul!
Hur har din resa sett ut på Hilton Foods?
– Efter gymnasiet visste jag inte vad jag skulle göra, jag ville jobba och tjäna pengar. Jag sökte jobb här på Hilton Foods och sedan dess har jag jobbat här, det blir 18 år nu och jag trivs jättebra!