Livsmedelsverket föreslår skärpta köttrekommendationer
Livsmedelsverket har nu presenterat en föreslagen rekommendation av kostråden, som baseras på de Nordiska Näringsrekommendationerna 2023 (NNR). Förutom hälsa ingår för första gången även miljömässiga aspekter i de råd som myndigheterna tar fram. Detta har varit hett debatterat under arbetets gång och många kritiska röster om hur livsmedelsverket har hanterat processen och frågorna har lyfts vid flertal tillfällen.
Kostråden som nu har presenterats ligger i linje med tidigare presenterade NNR, vilket innebär att mängdrekommendationerna för konsumtionen av kött minskar från 500 g/vecka till 350 g per vecka och endast en liten del av konsumtionen bör vara charkuterier.
Kostråden bedöms inte påverka gemene man i så stor utsträckning men används desto mer i de offentliga måltiderna där de fungerar som ett viktigt verktyg. Exempel är skolor, äldrevård och sjukvård som dagligen serverar ca 3 miljoner måltider. Vilken kost som serveras i den offentliga verksamheten har därmed stor betydelse för såväl individer som för samhället i stort, då många kommuner har ambitiösa målsättningar i att servera svenskt kött i sina verksamheter. Det är viktigt att kostråden också tar hänsyn till beredskapsfrågan och målet om att öka livsmedelsproduktionen i Sverige, vilket Livsmedelsverket också har fått som ett särskilt tilläggsuppdrag från regeringen. Chark är en naturligt stor del av köttproduktionen och ett resurseffektivt sätt att ta till vara på hela djuret. Att chark är ett resurseffektivt val lyfts fram i råden likaså att svenskt och miljömärkta produkter är positiva för miljön. KCF ser dock risker med att den föreslagna rekommendationen av kött och chark kan innebära målkonflikter med målet om ökad svensk livsmedelsberedskap och en ökad svensk animalieproduktion.
Vi vet att näringsbehovet ser olika ut för olika personer exempelvis äldre, barn och unga. En grupp som ofta nämns är unga kvinnor som har stort järnbehov och som redan idag i stor utsträckning lider av järnbrist (Riksmaten ungdom 2016-17), även äldre har många gånger särskilda behov då portionerna ofta är mindre. Att dra alla över en kam, och påstå att alla generellt behöver äta mindre kött anser vi vara felaktigt och missledande. KCF anser därför att kostråden bör differentieras utifrån olika målgrupper.
Kostråden skickas nu ut på remiss och KCF kommer samla våra synpunkter och framföra dem till livsmedelsverket. Senaste dag att svara på remissen är den 22 okt 2024.