Alla nyheter om Chark-SM 2020

KCF är stolta arrangörer av Chark-SM 2020 som går av stapeln 21-22 oktober och nu är det hög tid att anmäla sig. 

Det gör du här: https://www.charksm.se/chark-sm-dagen/anmalan/

Som medlem i KCF får du ett fördelaktigt pris, både till tävlingen och som gäst. Läs mer om hur du gör för att bli medlem här: http://kcf.se/bli-medlem/

Vill du tävla i Chark-SM 2020? Sista dag för att registrera produkter är den 28 augusti. Läs mer om vilka klasser du kan tävla i och hur du anmäler dig här: https://www.charksm.se/chark-sm-ar-svensk-charkindustris-stora-kvalitetstavling/

På grund av rådande situation följer Chark-SM noggrant utvecklingen och Folkhälsomyndighetens rekommendationer, men vi räknar med att kunna arrangera tävlingen som planerat. 

Läs mer på https://www.charksm.se/


Årets tävling kommer att innehålla en rad olika nyheter, bland annat så kommer en av dagarna att avslutas med ett SM i styckning. Dessutom införs en ny kompletterande klass för olika sorters vegoprodukter. Fokus kommer dock som vanligt att ligga på klassiska köttprodukter och totalt sett blir det arton klasser för de tävlande.

En rad förtydliganden har gjorts i regelverket för hur olika produkter kan tävla, och detta gäller inte minst olika typer av fågelprodukter. Baconliknande produkter av fågel kan till exempel inte längre tävla i någon klass i Chark-SM. Detta går att läsa mer om på charksm.se.

Kött och Charkföretagen har också förändrat anmälningsavgiften för sina medlemmar som utöver en fast avgift betalar 1 000 kr per anmäld produkt, jämfört med 1 500 kr för icke-medlemmar. Inträdet till konferensen och mässan är däremot kostnadsfritt för alla.

Anmälan för tävlingsbidrag till Chark-SM är öppen från den 4 maj till den 28 augusti 2020.


Chark-SM tillbaka i branschens regi

Efter att ha arrangerats ensamt av RISE 2016 och 2018 står det nu klart att Chark-SM är tillbaka i charkbranschens regi i. KCF kommer tillsammans med tidskriften Kött & Chark att driva evenemanget framöver och först ut är Göteborg som står som värd den 22 oktober 2020.

– Det är väldigt glädjande att vi nu kan presentera en ny lösning för Chark-SM. Det är en oerhört viktig mötesplats för kött- och charkbranschen med hög kvalitet och framåtsyftande diskussion och produktutveckling i fokus. Vi kommer att fortsätta att utveckla Chark-SM till mötesplatsen nummer 1 för kött och chark i Sverige, säger Magnus Därth, vd på Kött och Charkföretagen.

Chark-SM har arrangerats sedan 2001 för att främja kvalitetsutveckling inom branschen. Evenemanget är branschens viktigaste forum för möten mellan personer som professionellt jobbar med kött och chark. Chark-SM har vuxit mycket under åren och har idag över 500 deltagare, vilket gör det till livsmedelsbranschens största mötesplats.

– Tidskriften Kött & Chark medverkar till att beskriva och stärka kött- och charkbranschen i Sverige. Detta kommer vi kunna göra i än högre grad genom Chark-SM:s nya former. Vi ser positivt på att branschens stora evenemang nu kan utvecklas ännu mer, säger Patrik Swenzén, Chark-SM-ansvarig på tidskriften Kött & Chark.

KCF och Kött & Chark kommer tillsammans att utveckla Chark-SM för att göra dagen tillgänglig för fler aktörer och även involvera handeln i större utsträckning. Arrangemanget är viktigt för att stärka stoltheten inom branschen, inte minst hos de vinnande företagen, och en avgörande plattform för att visa upp vad kött- och charksektorn står för.

Fokus ligger på produkttävling där svensktillverkade charkprodukter kvalitetsbedöms och kan få guld, silver och brons-omdömen, samt att i varje klass utses även en Svensk Mästare. Förutom tävlingen ingår i Chark-SM en konferens, en branschmässa och bankett under kvällen.

– Som oberoende forskningsinstitut med expertis inom sensorik och kvalitet ska vi ta ansvar för att tävlingsdelen inom Chark-SM även fortsättningsvis håller hög nivå. Vi kommer även att samverka kring innehållet i konferensen. Däremot ser vi att arrangemanget som helhet ska drivas av branschen och därför är vi glada att de nu tar över, säger Carina Gatzinsky, som tidigare projektlett Chark-SM inom RISE.

Nästa Chark-SM kommer att arrangeras i Göteborg den 22 oktober 2020.